Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 08:11 - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДЕЖТА-2009
Автор: teentime Категория: Други   
Прочетен: 2913 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Да бъдем хора- да съхраним природата!”

Екологична акция за почистване на защитена местност „Злато поле” с това мото организираха Община Димитровград, общинският „Детски и младежки център” и Общинският ученически парламент по повод Международния ден на младежта- 12 август.

image 

В събота- 8 август, над 50 деца, младежи, родители и представители на Народно читалище „Марица”- с. Райново се включиха в инициативата, чийто старт бе даден в 8.30 ч. Преди началото на акцията Борислав Борисов от Сдружение „Зелени Балкани” запозна участниците в нея с историята, географските граници, световното значение на Защитена местност „Злато поле” и проектите, изпълнявани в годините за съхраняването и развитието и. Част от децата признаха, че за първи път разбират, че на територията на община Димитровград има подобна зона, в която нощуват и гнездят различни видове чапли, както и световнозастрашеният вид Малък корморан.
image

image

Оказа се, че и възрастните не ценят особено мястото, предвид огромното количество разнородни отпадъци, събрани от децата. И то само от ивиците край селския път. Пластмасови и стъклени бутилки, кутии от цигари, найлонови торби, хартии, мушами, части от тръби и маркучи и дори съвсем здрава и използваема порцеланова чиния събраха младежите в осигурените от организаторите на еко-инициативата найлонови торби. След финала на близо 3-часовата офанзива броят на чувалите с отпадъци достигна почти 100.
image
image

image 

За награда природозащитниците имаха възможност да усетят тръпката от разходка с кану и надуваема лодка в своеобразните езера на защитената местност, придружавани от хората на хасковския Клуб по водни спортове.

image 

image

ПРОЕКТ
„ОПАЗВАНЕ, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВО УПРАВЛЕНИЕ НА ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ
„ЗЛАТО ПОЛЕ”

Финансиране на стойност близо 900 000 лв. ще получи Община Димитровград за реализирането на проект "Опазване, възстановяване и устойчиво управление на Защитена местност Злато поле" по Оперативна програма „Околна среда”, стана ясно в края на месец юни.  
image

Целта на разработката е реално изпълнение на дейностите, включени в Плана за управление на най-голямата подобна влажна зона по поречието на река Марица. Той бе разработен от Сдружение „Зелени Балкани” по задание на Община Димитровград и с финансовата подкрепа на Фондация „Екообщност”. През 2008г. бе одобрен от МОСВ. 

imageВиж и научи повече за "ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ"- водеща организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България. Основана през 1988 г.,  е най-старата природозащитна НПО в България- желан партньор  с висок авторитет. Свидетелство за това е доверието, с което се ползва и членството на близо 4500 граждани в нея.

НАШИЯТ ПРОЕКТ
Подобряване на природозащитния статус и състоянието на популациите на видове и местообитания с висок консервационен статус, е една от подцелите на проекта. Как ще бъде постигната?

  • Ограничаване на въздействието на факторите с негативно влияние върху биоразнообразието;
  • Създаване на предпоставки за устойчиво управление и ползване на ресурсите и биоразнообразието на ЗМ;
  • Повишаване на обществената осведоменост за консервационната значимост на обекта и ангажираността на гражданите в мерките за нейното опазване.
  • image

Проектът предвижда още:

  • Осигуряване на допълнителни водни количества за подържане на хидрологичния режим на Защитена местност “Злато поле”  чрез изграждане на хидротехническо съоръжение – канал за доставяне на вода от река Мартинка Възстановяване и опазване на типичните за зоната заливни гори и хидрофилни растителни съобщества.
  • Консервационни дейности за опазване на приоритетни животински и растителни видове видове:
  • Съхраняване на местата за нощувка на зимуващ Малък корморан и повишаване числеността на други видове птици, зимуващи на тази територия.
  • Дейности за съхраняване на смесена чаплова колония.
  • Опазване и увеличаване на видовете гнездещи птици с приоритет малък корморан, белоока потапница и  хралупогнездещи птици.
  • Дейности за реинтродукция на блатно кокиче.
  • Дейности за възстановяване и подържане на популацията на бялата водна лилия.
  • Дейности по опазване на популацията на сирийската чесновница.
  • Дейности за борба с интродуцента – аморфа.
  • image

УПРАВЛЕНИЕ. Създаване на такава форма за управление на защитената местност, която ще гарантира прилагането на предвидените в Плана режими и ще осигури устойчиво развитие, е другата важна цел на проекта, разказват Борислав Борисов и Елена Тилова от "Зелени Балкани".
image

ЕКОТУРИЗЪМ. Създаването на посетителска инфраструктура ще е реална предпоставка за развитие на екотуризъм в региона, убеден е кметският наместник на малкото китно селце  Райново Николай Апостолов. Сградата на старото кметство там да се превърне в интерактивен презентационен център за Защитена местност „Злато поле” и офис на проекта, предвижда той. Сега тази сграда изглежда така:
image
Ще продължим да разказваме и показваме как се постигат целите на този наистина важен проект на Община Димитровград, който ще бъде финансиран от Оперативна програма "Околна среда" на ЕС!

Очаквайте скоро и видео от нашия оператор Николай Монев!
image

Автор: TEEN TIME



Тагове:   местност,   младежи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teentime
Категория: Други
Прочетен: 113056
Постинги: 19
Коментари: 19
Гласове: 43
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930